Ik, Timo Harmankaya, ben op 1 januari 2017 begonnen met Kladt. Dat is inmiddels ruim drie jaar geleden. Ik begon mijn bedrijfje toen ik 17 was en ben inmiddels 20 jaar oud. Ik studeer communicatie- & informatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Op deze pagina zal ik wat meer over mij vertellen en over het ontstaan van Kladt.

Van jongs af aan heb ik al een passie voor grafisch ontwerpen. Toen ik van de basisschool af ging moest ik een middelbare school kiezen. Deze keuze was snel gemaakt. Het Fortes Lyceum (voorheen Merewade Wijdschild) was de school voor mij. Een creatieve school, met talentenstromen. Voor mij was de keuze uit de 5 talentenstromen (Technasium, Fastlane English, Sports, Basis en ArtFactory) snel gemaakt. Bij ArtFactory leerde ik omgaan met Photoshop en Ilustrator. Waar ik nog dagelijks mee werk. Ook heb ik veel filmische ervaringen op gedaan. ArtFactory was het vak waar ik de hele week naar uit keek. Wekelijks kon ik hier 4 lesuren mijn creativiteit kwijt. Hieronder ziet u een van mijn werken in het 2e jaar van ArtFactory. Toen was ik nog 14!

In de loop der tijd ben ik gratis dingen gaan ontwerpen, zoals posters van de leerlingenraad (waarin ik o.a. actief was als voorzitter). Langzamerhand kreeg ik meer vraag naar grafische ontwerpen. De programma’s waarin ik werkte (van Adobe) kostten wel geld, maar bleef het een lange tijd nog gratis doen. Tot 1-1-2017, toen zag ik in dat ik misschien wel een zakcentje kon verdienen met het ontwerpen van grafische designs. Ik begon Kladt. Ik investeerde, kocht o.a. een nieuwe laptop om beter op te kunnen werken. Nu ik er geld mee ging verdienen kwamen er ook andere dingen om de hoek kijken. Zoals administratie, alles netjes op orde houden, offertes maken, facturen sturen en belastingaangifte doen. 

Toen kwamen er langzamerhand klanten. Het begon al direct de eerste maand. Het Fortes Festival had een flyer nodig. Ik vond mijn eerste opdracht meteen heel leuk. Het was al helemaal tof dat ik er nu ook wat mee verdiende! Het Fortes Festival was mijn eerste klant, waarvoor ik ze dankbaar ben. Nu maak ik nog steeds grafische ontwerpen voor het Fortes Festival. Daarna ging het steeds sneller. Ik heb daarna mogen werken voor het bedrijf MIC, het Jongeren Platform van Gorinchem en ook voor een particulier, Gertjan Wagenvoort. Hij had een kaft nodig voor een proefschrift. Ik had nog nooit een kaft van een boek ontworpen, maar eens moet de eerste keer zijn. We zijn allebei erg tevreden over het eindresultaat.

Hopelijk heeft u mij beter leren kennen na het lezen van deze pagina. Mocht u nog vragen over mij hebben? U kunt altijd een mailtje sturen naar timo@kladt.nl.

  • Timo Harmankaya | 25-07-2020